fbpx

Τα νέα σχέδια δίνουν ευκαιρίες σε ζευγάρια

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 δίνεται παράταση στα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων για Νέα Στεγαστικά και Νέα Επιχειρηματικά Δάνεια, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Το όριο επιδότησης δανείων για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε από €300,000 στις €400,000. Θα υπάρχει επιδότηση επιτοκίου έως 1.5% για 4 χρόνια, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για συμμετοχή στο σχέδιο. Ενδεικτικά, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η συνολική επιδότηση επιτοκίου για τέσσερα χρόνια για ένα δάνειο των €400,000 ανέρχεται σε €24,000. Επίσης, ανακοινώθηκε και σημαντική αύξηση της οροφής των επιχειρηματικών δανείων και επέκταση της περιόδου μέχρι το τέλος του 2021.

«Σίγουρα αυτά τα σχέδια έχουν βοηθήσει πολύ και τους συμπολίτες μας, οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την περίοδο να προχωρήσουν σε αγορά ιδιόκτητης στέγης», ανέφερε ο κ. Πετρίδης και πρόσθεσε ότι η επιδότηση ίσως να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή τους για σύναψη δανείου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Το Sunset Gardens της Imperio, αποτελεί την ιδανική οικιστική ανάπτυξη για νεαρά ζευγάρια και νέους επαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να επωφεληθούν από το πιο πάνω σχέδιο. Το καινοτόμο Sunset Gardens με τις πολυάριθμες ανέσεις, το οποίο βρίσκεται στην πιο ανερχόμενη περιοχή της Λεμεσού, ξεπερνά και τις υψηλότερες προσδοκίες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Αναλυτικά: 

Για τη στήριξη των νοικοκυριών, των νέων ζευγαριών και γενικά των συμπολιτών μας που επιθυμούν να συνάψουν στεγαστικό δάνειο για σκοπούς ιδιοκατοίκησης αποφασίστηκε:

(α) Η εξάμηνη παράταση του Σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίου Νέων Στεγαστικών Δανείων από 30/06/2021 μέχρι τις 31/12/2021. Δηλαδή, η νέα καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία τα Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα τα οποία συμμετέχουν στο Σχέδιο μπορούν να εγκρίνουν αιτήσεις δυνητικών δανειοληπτών για εισαγωγή στο Σχέδιο είναι η 31/12/2021. Η υλοποίηση της παράτασης έχει άμεση ισχύ από τις 17/02/2021.

(β) Η αύξηση του ανώτατου ποσού δανείου στις €400,000 από €300,000 που είναι σήμερα, με άμεση ισχύ από τις 17/02/2021. Δηλαδή το συνολικό ποσό ανώτατης επιδότησης ανέρχεται πλέον στις €24,000.

Η διάρκεια επιδότησης του επιτοκίου είναι 4 χρόνια, από την ημερομηνία της 1ης εκταμίευσης του δανείου και το ύψος επιδότησης του επιτοκίου μέχρι 1.5 ποσοστιαία μονάδα.

Διευκρινίζεται ότι όσοι έχουν αιτηθεί, εγκριθεί ή/και δανειοδοτηθεί για ποσό δανείου μέχρι €300,000 δύναται να αιτηθούν επιπλέον ποσού δανείου με το συνολικό ποσό του δανείου όμως να μην υπερβαίνει τις €400,000, νοουμένου ότι πληρούνται όλες οι άλλες πρόνοιες του Σχεδίου.

Ως εκ τούτου, θα αναρτηθεί αναθεωρημένο Σχέδιο για την Επιδότηση Επιτοκίου Νέων Στεγαστικών Δανείων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος του 2020 επιδοτήθηκαν 2,337 στεγαστικά δάνεια ύψους €301 εκατομμυρίων με μέσο επιτόκιο 1.67%, ενώ την ίδια περίοδο επιδοτήθηκαν συνολικά 339 επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους €87 εκατ. με μέσο επιτόκιο 2.96%.

Θα ξεπεράσουν συνολικά το 1 δις.

Αναφερόμενος στο σύνολο των επιδοτούμενων δανείων μέχρι το τέλος του έτους, ο κύριος Πετρίδης σημείωσε: «Αναμένω προσωπικά ότι με την αύξηση των οροφών, αλλά και την παράταση του σχεδίου μέχρι το τέλος του χρόνου, σίγουρα το σύνολο των επιδοτούμενων δανείων θα ξεπεράσει το €1 δισεκατομμύριο».

«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της αγοράς, αφουγκραζόμαστε την κραυγή αγωνίας των συμπολιτών μας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, με τις αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο να έχουν ληφθεί στη συνεδρία της 17ης Φεβρουαρίου και έχουν άμεση ισχύ, ενώ αναμένεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επιχειρηματικά δάνεια.