fbpx

1.Μιλήστε μας για την Imperio. Πότε ιδρύθηκε και ποιο είναι το όραμά της;

E. Η Imperio ιδρύθηκε το 2004 από τον Γιάννη, ο οποίος από πολύ νεαρή ηλικία οραματιζόταν τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη ακινήτων με προσανατολισμό τη βιωσιμότητα και την καινοτομία, με μοναδικά χαρακτηριστικά προς όφελος των επενδυτών αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα. To 2005 εντάχθηκε στην εταιρεία ο Αντώνης, συμβάλλοντας σημαντικά στη μετέπειτα μεγάλη εξέλιξη της Imperio. Εγώ εντάχθηκα στο δυναμικό της εταιρείας το 2015 ως Design Director. Σήμερα, η Imperio διαθέτει ένα αξιοζήλευτο πορτφόλιο με πέραν των 70 βραβευμένων έργων υψηλών προδιαγραφών, ενώ αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες ανάπτυξης γης στην Κύπρο. Είναι, επίσης, μια από τις πρώτες εταιρείες στη χώρα μας που επικεντρώθηκαν στην αειφορία, υιοθετώντας πράσινες πολιτικές στην υλοποίηση των projects τους. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα της Εταιρείας περιλαμβάνονται το The Icon, το Imperio House, το Sunset Gardens, το Noble Centre και άλλα πολλά. Όραμά μας παραμένει η προσφορά υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής στους πελάτες μας, μέσω του υψηλού σχεδιασμού και της ασύγκριτης αξίας που χαρακτηρίζουν όλα τα έργα που αναλαμβάνουμε.

2.Πόσο σημαντικά είναι τα κριτήρια ESG και η εφαρμογή τους στον τομέα των ακινήτων. Έχει σημειώσει πρόοδο η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις καλές πρακτικές βιωσιμότητας/ αειφορίας στο real estate;

Γ.Μ. Οι επιχειρήσεις, οι οποίες ενσωματώνουν κριτήρια ESG στον στρατηγικό σχεδιασμό τους, πέραν του γεγονότος ότι συνεισφέρουν στην προσπάθεια προστασίας τους περιβάλλοντος, καθίστανται πιο «διαφανείς» και πιο ελκυστικές για τους επενδυτές, ενώ στο μέλλον θα μπορούν να εξασφαλίζουν ευκολότερα πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια, καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Ειδικά ο τομέας του Real Estate ο οποίος είναι αρκετά ρυπογόνος, καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατασκευής πράσινων κτηρίων. Ταυτόχρονα, μέσα από τον οικολογικό σχεδιασμό των κτηρίων επιτυγχάνεται επίσης ο περιορισμός των κινδύνων, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και η υψηλή ποιότητας ζωής ενοίκων και εργαζομένων. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που δεν θα ενσωματώσουν άμεσα στα νέα projects τους την έννοια της αειφορίας, θα δουν τα επόμενα χρόνια τα νέα τους κτήρια  να «εγκλωβίζονται» και να μην έχουν ζήτηση. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε πως ήδη στην Κύπρο καταγράφεται πρόοδος στην υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο της μετατροπής του τομέα σε μια αγορά υψηλής περιβαλλοντικής ευθύνης.

3.Πόσο μεγάλη σημασία δίνει η Imperio στα κριτήρια ESG και με ποιους τρόπους συμμορφώνεται σε αυτά μέσα από τη στρατηγική και τα έργα της;

Α.Μ. Στην Imperio έχουμε εδώ και αρκετό καιρό υιοθετήσει πράσινες πολιτικές στην υλοποίηση των έργων μας, αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητά τους τόσο για τη βιωσιμότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων που δημιουργούμε, όσο και για την ευρύτερη προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης των ρύπων. Τα έργα της Imperio σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να είναι οικολογικά βιώσιμα και να επιφέρουν τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα να επιδρούν θετικά στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ενοίκων και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο Sunset Gardens, το οποίο, μεταξύ άλλων,  έχει σχεδιαστεί ώστε να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την πλειονότητα των λειτουργικών του αναγκών. Ειδικότερα, το  έργο θα καλύπτει τις ανάγκες του για ενέργεια εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα διαθέτει συστήματα φωτοβολταϊκών, σύστημα επεξεργασίας και χρήσης του νερού για ύδρευση των χώρων πρασίνου, καθώς επίσης και σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, ακολουθώντας παγκόσμια πρότυπα. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και τα λειτουργικά έξοδα, από τα οποία θα επωφεληθούν οι τελικοί αγοραστές.

4.Πόσο επηρεάζουν οι sustainable πρακτικές την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας σας; Ισχύει ότι οι θεσμικοί επενδυτές και στον δικό σας τομέα δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στις πρακτικές ESG κατά τη διάρκεια λήψης επενδυτικών αποφάσεων; 

Γ.Μ. Ο τομέας των ακινήτων επηρεάζει και επηρεάζεται από τις κλιματικές εξελίξεις, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει έγκαιρα κατανοητό από όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου. Είναι βέβαιο ότι οι εταιρείες ανάπτυξης γης που δεν προτίθενται να ενσωματώσουν άμεσα στα νέα projects τους την έννοια της αειφορίας, σε βάθος χρόνου θα δουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους να επηρεάζεται δυσμενώς. Αντίθετα, όσο πιο σύντομα μια εταιρεία ακολουθήσει το μονοπάτι των πράσινων αναπτύξεων, τόσο πιο γερές βάσεις θέτει για τον μέλλον.

Α.Μ. Έρευνες καταδεικνύουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 50% των ενοικιαστών θεωρούν τα πράσινα διαπιστευτήρια ενός κτηρίου ολοένα και σημαντικότερα, ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι η ενεργειακή απόδοση είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας νέας κατοικίας. Επενδυτές και ενοικιαστές παρουσιάζονται πλέον πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ένα «πράσινο» ακίνητο. Την ίδια ώρα, η αναδυόμενη αυτή τάση έχει αρχίσει να επηρεάζει τις επενδυτικές αποδόσεις και την αξία ακινήτων. Εξάλλου, η ένταξη πρακτικών ESG στην εταιρική κουλτούρα πολλών επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης γραφειακών χώρων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

5.Οι πελάτες ζητούν, όπως ο σχεδιασμός και ενδεχομένως τα υλικά που χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό σχεδιασμό των χώρων τους, να είναι sustainable;  

Ε.Μ. Είναι γεγονός ότι το Real Estate διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα. Ειδικά, δε, μετά την πανδημία, η οποία υποχρέωσε την πλειοψηφία του κόσμου να παραμείνει στο σπίτι, αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η ανάγκη για διαμονή σε έξυπνες κατοικίες, οι οποίες προσφέρουν ποικίλα πλεονεκτήματα, σε πολλαπλά επίπεδα. Ο τομέας της ανάπτυξης γης μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω του έξυπνου σχεδιασμού των κτηρίων, της εγκατάστασης έξυπνων λύσεων φωτισμού, εξαερισμού, θέρμανσης και ψύξης. Επίσης, μπορεί να προσφέρει λύσεις για μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι δενδροφυτεύσεις και οι πράσινες στέγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτίμηση των επενδυτών και ενοικιαστών σε έξυπνα σπίτια έχει παγιωθεί στο εξωτερικό, ενώ έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή και στην Κύπρο. Σε σχέση με τις δενδροφυτεύσεις, αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο μας Sunset Gardens στη Λεμεσό θα διαθέτει 40.000 δέντρα και φυτά, τα οποία έχουν επιλεχθεί με γνώμονα τη βελτίωση της βιοποικιλότητας της περιοχής, ενώ θα ποτίζονται αποκλειστικά από ανακυκλωμένο νερό. Επίσης, προβλέπεται να απορροφήσουν μέχρι 5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

6.Σας έχει επηρεάσει η πανδημία όσον αφορά στις πρακτικές ESG που εφαρμόζετε;

Γ.Μ. Η ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Η αγορά ακινήτων της χώρας μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, καθώς η πορεία του κλάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοποιούνται αφορά ξένους αγοραστές. Παρά το δύσκολο τοπίο στον τομέα, ως Imperio δεν παρεκκλίναμε ούτε στο ελάχιστο από τα κριτήρια ESG που εφαρμόζουμε. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι όλα τα υπό εξέλιξη έργα μας ακολουθούν πιστά τον αρχικό σχεδιασμό τους, στον οποίο πρωταγωνιστούν καινοτόμες, πράσινες πολιτικές στην κατασκευή, παρά το ομολογουμένως υψηλότερο κόστος που απαιτείται.

Πηγή: Inbusiness Special Feature October 2021