Για τις θετικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων, τις αυξήσεις στις τιμές και για την αναμενόμενη σταθεροποίηση του ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών για την απόκτηση υπηκοότητας μέσω επένδυσης στα ακίνητα, καθώς και πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από το Brexit, ενημέρωσε την Τρόικα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.
Τάσεις και προοπτικές της αγοράς ακινήτων.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της συνάντησης που έγινε στις 19 Μαρτίου του 2019 στο Υπουργείο Οικονομικών ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Μισιρλής, η οικονομία της Κύπρου αναπτύσσεται επί 15 συνεχόμενα τρίμηνα, με ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,9% και με μείωση της ανεργίας σε 7,5% το 2018, την ώρα που η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου δείχνει μια θετική προοπτική για την οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζονται επίσης στον τομέα των ακινήτων, όχι όσον αφορά την αύξηση των τιμών, αλλά τις συναλλαγές. «Είχαμε σχεδόν 20% αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών το 2017 και ένα επιπλέον 6%, το οποίο είναι πολύ βιώσιμο, το 2018», ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η γεωπολιτική, η σταθερότητα της Κύπρου και το Brexit.

Ελάχιστες οι αυξήσεις στις τιμές
Αναφερόμενος στο θέμα των αυξήσεων των τιμών, τόνισε ότι σε εθνικό επίπεδο παρατηρείται ελάχιστη αύξηση των τιμών που κυμαίνεται γύρω στο 2% ή 3% ετησίως.

«Αισθανόμαστε ότι ίσως αυτό θα έπρεπε να ήταν υψηλότερο», σχολίασε ο κ. Μισιρλής.

Σχετικά με τη Λεμεσό, επεσήμανε ότι είναι η πιο περιζήτητη περιοχή της Κύπρου, κυρίως λόγω της τεράστιας προόδου της πόλης όσον αφορά την αναβάθμιση των υποδομών, την ικανότητά της να προσελκύει ξένες εταιρείες που μετεγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και τα μεγάλα έργα που προσθέτουν επιπλέον αξία στην πόλη, όπως τη Μαρίνα Λεμεσού, δύο νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων, το θέρετρο City of Dreams Mediterranean.

«Επομένως, θα ήταν λογικό η αύξηση των τιμών στη Λεμεσό να είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας. Αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν τις αξίες της περιουσίας τους να αυξάνεται για πρώτη φορά μετά τη πρόσφατη οικονομική κρίση», ανέφερε σχετικά.

Ο αντίκτυπος του προγράμματος «CBI» στην αγορά ακινήτων 
Παρόλο που ο αντίκτυπος του προγράμματος Citizenship by Investment (CBI) στην αγορά ακινήτων και στην οικονομία γενικά ήταν σημαντικός, γιατί βοήθησε σε στιγμές που η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην Κύπρο ήταν εξαιρετικά χαμηλή, εντούτοις η συνολική εξάρτηση από το πρόγραμμα δεν ξεπέρασε ποτέ το 10 με 15% σε επίπεδο συναλλαγών, επεσήμανε στην Τρόικα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Εξήγησε ακόμα ότι, οι πρόσφατες αλλαγές στο εν λόγω πρόγραμμα, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα διασφαλίσουν τη φήμη και την αξιοπιστία της χώρας, όπως επίσης, αναμένεται να σταθεροποιήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Οι περισσότεροι από τους επενδυτές μέσω του προγράμματος έχουν επενδύσει σε ακίνητη περιουσία έχοντας κατά νου την ακμάζουσα σημερινή οικονομία. Πιστεύω ότι αυτοί οι επενδυτές πάντα ψάχνουν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους και πολλοί από αυτούς εξετάζουν την απόδοση επένδυσης και πιθανή έξοδο. Αυτοί οι δύο δείκτες επιδεινώνονται με τις πρόσφατες αλλαγές (λόγω της πενταετούς παραμονής και της συνεισφοράς €150,000)», τόνισε ο κ. Μισιρλής σχετικά με πιθανή σταθεροποίηση του ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών για το πρόγραμμα CBI.

Για μια συνεχιζόμενη επενδυτική δυναμική ή μια πιθανή επιβράδυνση τα επόμενα χρόνια;
Κληθείς να προβλέψει αν τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μία συνεχιζόμενη επενδυτική δυναμική στα ακίνητα ή μία πιθανή επιβράδυνση, ο κ. Μισιρλής διερωτήθηκε γιατί να μιλάμε για επιβράδυνση, αν όχι εξαιτίας των εξωτερικών παραγόντων, τονίζοντας ότι, εφόσον όλα πάνε καλά, βρισκόμαστε στην αρχή της ανάπτυξης της αγοράς. «Όπως ήδη γνωρίζουμε, βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ανάκαμψης του κύκλου των ακινήτων και σήμερα έχουμε μόνο 9,200 πωλήσεις. Είναι αναμφισβήτητο ότι η αγορά θα συνεχίσει να επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια, ίσως για μία ακόμα πενταετία, φτάνοντας τις 14,000 με 15,000 πωλήσεις ετησίως, που είναι το κανονικό μέγεθος της αγοράς για την Κύπρο», σημείωσε επί του θέματος στο κλιμάκιο της Τρόικας, με τους Τροϊκανούς να συμφωνούν ως προς τις θετικές προοπτικές του κλάδου.

«Εκτός από τον κλάδο των ακινήτων, είναι δίκαιο να πούμε ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνδυασμό με τη στρατηγική θέση του νησιού, αποτελούν το εφαλτήριο για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», πρόσθεσε επίσης, τονίζοντας μάλιστα ότι η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις ξένες επενδύσεις και στην αύξηση του ΑΕΠ.

Το Brexit και η Κύπρος σαν δευτερεύουσα επιλογή 
Την ώρα που η βρετανική αγορά, όσον αφορά τις κατοικίες (κυρίως εξοχικές), είναι τώρα πολύ περιορισμένη και με χαμηλό προϋπολογισμό, η αγορά έχει απομακρυνθεί από τη μαζική παροχή εξοχικών κατοικιών και εστιάζεται πλέον σε πιο καινοτόμες, μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις που περιλαμβάνουν θέρετρα γκολφ, μαρίνες και έργα τουριστικής ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μισιρλής, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Βρετανοί έχουν ενθαρρυνθεί να αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο λόγω της δύναμης της βρετανικής στερλίνας σε σύγκριση με το ευρώ, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα του Brexit οδηγεί περισσότερους επενδυτές στην Κύπρο.

«Οι διεθνείς επενδυτές ακινήτων από το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή παραδοσιακά επένδυαν στο Λονδίνο, αλλά δεν το κάνουν πια. Και η Κύπρος, με τους καλούς οικονομικούς της δείκτες και την εγγύτητά της με αυτές τις χώρες, είναι μια από τις πρώτες ‘δευτερεύουσες επιλογές’», εξήγησε ο κ. Μισιρλής.

Για τη λίστα του ΟΟΣΑ
Αναφορικά με τη λίστα χωρών που εντόπισε ο ΟΟΣΑ, τον Οκτώβριο του 2018, των οποίων τα προγράμματα CBI ενδέχεται να παρουσιάσουν κίνδυνο στην εφαρμογή του κοινού προτύπου αναφοράς (Common Reporting Standard CRS), ο κ. Μισιρλής σχολίασε ότι αυτό το συμπέρασμα δημιούργησε κάποιες αντιδράσεις από διάφορα όργανα στην Κύπρο.

Στις εκθέσεις της ΕΕ τόσο στις 23.01.19 όσο και στις 27.02.19, η Επιτροπή προσπάθησε να εξηγήσει με ποιο τρόπο το πρόγραμμα CBI της Κύπρου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς, λέγοντας ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να εξαπατηθούν στέλνοντας την έκθεση στη χώρα που διαχειρίζεται στο πρόγραμμα και όχι στη χώρα διαμονής.

Σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, το λάθος της Επιτροπής έγκειται στα εξής: «Σύμφωνα με την Διεθνή Οδηγία για την Ανταλλαγή Πληροφοριών, τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να ανταλλάζουν πληροφορίες με τη χώρα φορολογικής κατοικίας και όχι με τη χώρα προέλευσης ή με τη χώρα ιθαγένειας. Επομένως, και δεδομένου ότι οι τράπεζες απαιτούν απόδειξη φορολογικής κατοικίας, η χώρα της ιθαγένειας είναι άνευ σημασίας και, συνεπώς, κανένα πρόγραμμα δεν θέτει σε κίνδυνο το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς. Η φορολογική κατοικία δεν σχετίζεται άμεσα με την ιθαγένεια ενός ατόμου και για αυτό τον λόγο αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποτελέσει κενό στο Κοινό Πρότυπο Αναφοράς».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κλιμάκιο της Τρόικας επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση.

Source: InBusiness