Η αγορά των στεγαστικών δανείων φαίνεται να παίρνει ώθηση, καθώς η επιδότηση αυτών των δανείων από την Κυβέρνηση και η διάθεση κυρίως νεαρών ζευγαριών να εκμεταλλευτούν αυτό το μέτρο είναι αυξημένη. Η ώθηση αυτή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν η κατάσταση στην αγορά εργασίας ήταν καλύτερη και δεν είχε πληγεί σε αυτόν το βαθμό από τις συνθήκες που προκαλεί η πανδημία. Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι μέσα στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, δόθηκαν νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 287,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 279,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η επιδότηση στεγαστικών δανείων δίδεται από το κράτος μόνο για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, χωρίς να καλύπτει ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας ή την αγορά/ανέγερση εξοχικής κατοικίας.

Συνεπώς, στις παρούσες συγκυρίες, η αγορά πρώτης κατοικίας αποτελεί την ιδανική επιλογή, συγκριτικά με την παράταση μιας τέτοιας κίνησης. Η παραμονή στο ενοίκιο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα μπορούσε να αποδειχθεί λάθος μελλοντικά, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες – ειδικά για την οικονομική δυνατότητα ενός νεαρού ζευγαριού – που ενθαρρύνουν την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Ειδικά στη Λεμεσό, στην πόλη με τα υψηλότερα ενοίκια της Κύπρου, η αγορά κατοικίας, έναντι του ενοικίου, αυτήν τη στιγμή αποτελεί τη σοφότερη επιλογή. Το Sunset Gardens, το οποίο βρίσκεται στην πιο ανερχόμενη περιοχή της Λεμεσού δίπλα στο νέο καζίνο, με τις πολυάριθμες ανέσεις μέσα στο πράσινο και τις ιδιαίτερα προσιτές τιμές, θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη λύση απόκτησης κατοικίας.