Η ζήτηση για ακίνητα με βιώσιμα χαρακτηριστικά ολοένα και αυξάνεται

Τα πράσινα κτήρια απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες αγοραστών και δεν αφορούν μόνο επενδυτές υψηλών εισοδημάτων, τονίζει ο διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής.

Μιλώντας στο συνέδριο REALTYon, στο πλαίσιο της έκθεσης REALTYon EXPO Κύπρος 2023 που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου στη Λεμεσό, ο κ. Μισιρλής ανέφερε ότι οι πράσινες αναπτύξεις ήδη καταγράφουν αξιόλογο ενδιαφέρον και πωλήσεις στην κυπριακή αγορά, όχι μόνο από επενδυτές οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα. «Τα πράσινα χαρακτηριστικά δεν αφορούν μόνο την super-prime αγορά ακινήτων, αλλά απευθύνονται στη μεγαλύτερη μάζα των αγοραστών», σημείωσε ο κ. Μισιρλής, προσθέτοντας πως «σήμερα σχεδιάζονται ακίνητα με προσανατολισμό τη βιωσιμότητα, τα οποία διατίθενται σε ένα λογικό εύρος τιμών».

Υπέδειξε πως το ενδιαφέρον για πράσινα ακίνητα είναι μεγάλο, παρά το γεγονός ότι το κόστος τους είναι σχετικά υψηλότερο έναντι ενός συμβατικού ακινήτου. «Οι νέοι εν δυνάμει αγοραστές από τη μια διαθέτουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία, ενώ από την άλλη αντιλαμβάνονται τα σε βάθος χρόνου οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακίνητο που διαθέτει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, όπως το μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο διευθυντής της Imperio. Εξάλλου, υπογράμμισε, αρκετοί ενδιαφερόμενοι σκέφτονται πως είναι καλύτερα να επενδύσουν από σήμερα σε πράσινο ακίνητο αντί σε ένα συμβατικό, προκειμένου να μην χρειαστεί στο μέλλον να προβούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις υψηλού κόστους, με δεδομένο και τον στόχο της ΕΕ για δημιουργία κτηρίων με μηδενικές εκπομπές ρύπων από το 2030 και έπειτα. Στα πλεονεκτήματα των πράσινων αναπτύξεων, εξάλλου, προστίθεται και το υψηλό επίπεδο ζωής που προσφέρουν στους ενοίκους.

Μεγάλη η ζήτηση για πράσινες αναπτύξεις

Θέλοντας να καταδείξει το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα πράσινα ακίνητα, ο κ. Μισιρλής αναφέρθηκε στο Imperio House, το πρώτο Net Zero κτήριο γραφειακών χώρων στη Λεμεσό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι καταναλώνει, καλύπτοντας τις ενεργειακές του ανάγκες εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές. «Ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και η αποδοχή της οποίας έτυχε από την αγορά ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», σημείωσε ο κ. Μισιρλής. Παραδέχθηκε ότι το κόστος κατασκευής του εν λόγω κτηρίου ήταν ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, καθώς ήταν το πρώτο έργο της εταιρείας που συγκέντρωνε αυτά τα χαρακτηριστικά. «Έπρεπε να καινοτομήσουμε και να σχεδιάσουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια σε αυτό το project, κάτι που ανέβασε το τελικό κόστος, όμως όσο περισσότερες πράσινες αναπτύξεις σχεδιάζουμε και δημιουργούμε, τόσο θα μειώνεται το επιπλέον κόστος», συμπλήρωσε ο διευθυντής της Imperio.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο Sunset Gardens, το πρώτο gated community της Λεμεσού και ένα από τα πιο βιώσιμα οικιστικά έργα της Κύπρου, το οποίο ανεγείρει η Imperio στην ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της δυτικής Λεμεσού. Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει πέραν των 300 διαμερισμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της φετινής χρονιάς, συνιστά πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων διαθέτει φωτοβολταϊκά για την παραγωγή όλου του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργεία των κοινόχρηστων χώρον (πισίνων, τεννις, δρόμων κτλ), σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και χρήσης νερού για ύδρευση των πολύ μεγάλων χώρων πρασίνου (40,000 δέντρα και φυτά) και σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. «Η συγκεκριμένη ανάπτυξη απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες αγοραστών και ήδη έχει προσελκύσει αρκετά νεαρά ζευγάρια. «Η τεράστια απήχηση του μας εξέπληξε ιδιαίτερα. Ίσως να πρόκειται για το… fastest selling project της αγοράς των τελευταίων δύο χρόνων», τόνισε ο κ. Μισιρλής.

Κλείνοντας, έστειλε το μήνυμα πως η έννοια της αειφορίας δεν αποτελεί μια πρόσκαιρη τάση, αλλά την αρχή για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον στον κλάδο. «Εκείνοι που θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν και κυρίως να συνεχίσουν απρόσκοπτα να δραστηριοποιούνται στον τομέα, είναι οι κλιματικά ευφυείς, οι επιχειρηματίες που θα αδράξουν την ευκαιρία και θα εντάξουν άμεσα τα κριτήρια ESG στο DNA των δραστηριοτήτων τους. Το μέλλον του τομέα είναι πράσινο και αυτό είναι μονόδρομος», κατέληξε ο κ. Μισρλής.

 

Πηγή: Economy Today