Πράσινα ακίνητα: Γιατί είναι απαραίτητη η κατασκευή τους και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους έναντι των συμβατικών;

Τα πιο πάνω καίρια, για τον τομέα του real estate, ερωτήματα απάντησε ο διευθυντής της Imperio κ. Γιάννης Μισιρλής, μιλώντας στο πλαίσιο του Reflect Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, μεταξύ 20 – 21 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μισιρλής υπέδειξε ότι ο τομέας των κατασκευών θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα στις πράσινες αναπτύξεις, υπερτονίζοντας το μελλοντικό όφελος για τους ενοίκους τέτοιων κατοικιών. «Ακόμα και αν η υιοθέτηση, σήμερα, πράσινων πολιτικών στις κατασκευές συνεπάγεται υψηλότερο κόστος, είναι βέβαιο ότι τα οφέλη σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τον αντίκτυπο της μη ανάληψης δράσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με έκθεση του OECD με τίτλο “Towards a Better Understanding of the Role of Real Estate in the Economy”, το real estate είναι υπεύθυνο για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, με τον τομέα, σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, να καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. «Το real estate μπορεί να συμβάλει μέσω της δημιουργίας κτηρίων που θα προκαλούν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον κατά το στάδιο της κατασκευής, ενώ οι εν λόγω κατασκευές θα τροφοδοτούνται με πράσινη ενέργεια», υπέδειξε χαρακτηριστικά.

Επιλογή αγοραστών και επενδυτών

Ο κ. Μισιρλής αναφέρθηκε στην στροφή αγοραστών και ενοικιαστών στα πράσινα ακίνητα και επικαλούμενος σχετικές έρευνες σημείωσε ότι το 50% των ενοικιαστών θεωρούν τα πράσινα διαπιστευτήρια ενός κτηρίου ολοένα και σημαντικότερα. Ταυτόχρονα,  ένας στους τρεις δηλώνει ότι η ενεργειακή απόδοση αποτελεί το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός νέου σπιτιού. Υπέδειξε, παράλληλα, ότι ο αριθμός των επενδυτών που επιλέγουν της πράσινες αναπτύξεις είναι μεγάλος, γεγονός που δεικνύει ότι η μελλοντική ζήτηση πιθανότατα να επικεντρωθεί στα πιο βιώσιμα ακίνητα. Ενδεικτικά, ο διευθυντής της Imperio αναφέρθηκε στο Sunset Gardens, το πρώτο gated community της Λεμεσού και ένα από τα πιο βιώσιμα οικιστικά έργα της Κύπρου, το οποίο ανεγείρει η Imperio στη δυτική Λεμεσό, τονίζοντας πως αποτελεί το …fastest selling project της αγοράς των τελευταίων δύο χρόνων. Οι «πράσινες» κατοικίες του Sunset Gardens προσελκύουν σε μεγάλο βαθμό νεαρά ζευγάρια, επαγγελματίες και επενδυτές, προσφέροντας τους υψηλή ποιότητα ζωής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν την καθημερινότητα μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

misirlis-ta-spitia-toy-mellontos-einai-prasina

Τεράστιο το όφελος

Ο κ. Μισιρλής έκανε ιδιαίτερη μνεία στα πλεονεκτήματα των πράσινων αναπτύξεων, αναφέροντας ότι σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τρόπο που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, καθώς μειώνουν τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και προάγουν την υγεία. Έρευνες, εξάλλου, δεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πράσινα περιβάλλοντα συνήθως δηλώνουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής ευεξίας, είναι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, τα πράσινα κτήρια ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας μέσω της βέλτιστης μόνωσης, των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και άλλων τεχνικών που χρησιμοποιούν, γι’ αυτό και οι ένοικοι πληρώνουν ελάχιστα για ηλεκτρική ενέργεια. Τα δε συστήματα που χρησιμοποιούν βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα μέσα στο κτήριο, δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον, ενώ χάρη στο βιοκλιματικό σχεδιασμό τους εξασφαλίζουν συνθήκες θερμικής άνεσης χωρίς να απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να είναι ζεστά τον χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι.

«Τα πράσινα ακίνητα μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήσης βιώσιμων υλικών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο κ. Μισιρλής. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ένα βιώσιμο ακίνητο καταναλώνει λιγότερο νερό καθώς σε αυτό εγκαθίστανται ειδικά συστήματα που επιτυγχάνουν σημαντικές εξοικονομήσεις.

«Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι η πράσινη δόμηση αποτελεί προοπτική με πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία, ενώ αποτελεί επενδυτική επιλογή με αξία και μέλλον», υπέδειξε τέλος ο διευθυντής της Imperio.

 

Πηγή: Economy Today