Ήταν πάγια η θέση μας ότι το όλο σύστημα χρειαζόταν ριζική μεταρρύθμιση με ενοποίηση και απλοποίηση φορολογιών και μείωση του πολύ μεγάλου αυτού κόστους. Η απόφαση αυτή της Βουλής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα:

Λευκός καπνός για μειωμένο φόρο ακινήτων το 2016

Λευκός καπνός για μειωμένο φόρο ακινήτων

Του Αντρέα Κωστουρή, Πηγή: InBusiness News

Με 29 ψήφους και 18 κατά, (5 αποχές) η κοινή πρόταση ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Η πρόταση νόμου οδηγεί σε μειωμένο φόρο ακινήτων κατά 75% σε σύγκριση με τον φόρο που τέθηκε το 2015.

Η νομοθεσία για φόρο ακινήτων υπαγορεύει καταβολή φόρου που αντιστοιχεί στο 25% σε σχέση με τη φορολογία του 2015, στην περίπτωση όμως που οι φορολογούμενοι διευθετήσουν τις οφειλές τους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Απ’ εκεί κι έπειτα η καταβολή του φόρου θα είναι με μειωμένη έκπτωση. Από το 2017 κι έπειτα θα τίθεται χρηματική ποινή της τάξης του 10%.

Σημειώνεται ότι με την ψήφιση του πιο πάνω νόμου δεν τίθενται φορολογικοί συντελεστές, ούτε και αφορολόγητο όριο πέραν –ωστόσο- των φόρων της τάξης των 25 ευρώ, αφού το διοικητικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο.

Σημειώνεται ακόμη ότι τα δημοτικά τέλη παραμένουν ως έχουν, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις πολιτικές θέσεις –όπως έχουν ήδη εκφραστεί- οδηγούν σε κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από το 2017 κι έπειτα.